Wat zou u doen?

Stel, er komt een groep mensen van ver weg in uw dorp om een woning voor een leraar te gaan bouwen. De groep moet slapen, dus nemen ze de klaslokalen in gebruik om te slapen en te eten. De leerlingen moeten maar even buiten les krijgen. Tot overmaat van ramp hebben ze veel eten bij zich, terwijl u net genoeg hebt om uw kinderen te eten te geven. Een paar maanden van te voren hebt u voorlichting gehad over de komst van deze mensen. “U moet er wel rekening mee houden dat ze uit een andere cultuur komen”, krijgt u te horen. U wordt gevraagd om maar te accepteren dat deze groep zich misschien wel eens een beetje raar of onbeschoft over komt. Dat hoort er nou eenmaal bij. Wat zou u doen?

Zou u zich terug trekken? Zou u deze groep liever kwijt dan rijk zijn? Zou u proberen de groep weg te sturen, zodat de kinderen tenminste een dak boven hun hoofden hebben tijdens de les? Of zou u misschien thuis in uw voorraad kast kijken wat er nog aan eten ligt, en met het hele dorp een cadeau geven aan deze groep?

Zo tegenstrijdig voelt het ook om aan de andere kant te staan. Je komt als Nederlanders in een dorp in Malawi. Je weet dat we zelf heel rijk zijn en goed doorvoed. We zullen de komende drie weken geen eten te kort komen. Maar je weet dat het dorp heel arm is en dat de oogt mislukt is. Dan is de verbazing zo groot als het dorp aan komt lopen met een geit (ja, een levende), een grote teil met mais meel, een schaal met eieren, een schaal met bonen en een schaal met pinda’s. Het is heel dubbel om dit geschenk van het dorp aan te nemen, maar je kunt en mag het niet weigeren. Je bent dankbaar en beseft dat deze mensen uit hun armoede een gift doen en danken God dat de school van het dorp beter gaat worden. Het gevoel wat je dan hebt, is met geen woord te beschrijven. Ik moet denken aan Marcus 12:41-44.

De dorpelingen waren heel enthousiast we hebben elke dag heel veel mannen en zeker ook vrouwen op de bouw gehad om samen de twee lerarenwoningen te bouwen. Het doel was om tenminste één woning af te hebben na onze komst. Uiteindelijk met alle hulp die we kregen hebben we beide huizen aan de buitenkant af gekregen. Het dak zat erop. Het was een mooi en indrukwekkend project. 

malawi